Svenska Superligan dam 2015

Sedan säsongen 2012/2013 så är Svenska Superligan dam den högsta division i innebandy som finns för damer. Det här är samma liga som spelas för herrar och som har sina rötter i den serie som kallades för Division 1 och som senare bytte namn till Elitserien i innebandy. Damligan är minst lika populär som herrligan och den följs i tidningar och på TV. Svenska kvinnliga innebandyspelare har dock spelat i elitserie sedan säsongen 1997/1998 och då använde man ett system där de bästa lagen från olika grupper gick vidare till slutspel och titeln som landets bästa lag.

Elitbandy för damer

Från 1997-2006 så delade man upp damernas elitserie i två olika serier, en i norr och en i söder. Varje serie bestod av åtta lag och man spelade 14 omgångar. Det här följdes av en ny struktur där man spelade i serierna Allsvenskan och Superelit och där de fyra bästa lagen gick vidare till Superelit medan de fyra sämsta fick en plats i Allsvenskan. De sex lagen som gjorde bäst ifrån sig i Superelit serien tog sig till kvartsfinal medan de som hamnade på plats sju och åtta fick möta Allsvenskans bästa lag i en åttondelsfinal. De två sämsta lagen i Allsvenskan flyttas ner till division 1 och lagen som hamnar på plats fem och sex får kvala för att försöka hålla sig kvar i elitserien.

Damernas elitserie fungerar fortsatt på samma sätt men nu har den alltså namnet Svenska Superligan precis som för herrarna.

Framstående spelare

Innebandy magasinet utser varje år framträdande spelare och för säsongen 2014 så gav man bland annat pris till Jennifer Stålhult som årets rookie dam, Madelene Backlund som årets forward, Anna Wijk som årets center dam, Laura Loisa som årets målvakt dam, och Emelie Wibron som årets back dam.

Damernas matcher i Svenska Superligan är mycket populära men det finns ett lag som utmärker sig som en verklig publikmagnet och det är Kais Mora. Det här damlaget leder publikligan och har i snitt 448 åskådare då de spelar hemmamatcher. Det blir förstås mer då de är med i seriefinaler. Det är onekligen så att herrarna har större publiksiffror men man kan inte tala om enorma skillnader för dambandyn är också stor i Sverige.