Innebandyns historia

Många svenskar känner absolut stolthet över en viss vodka och ser ett visst möbelföretag som en flagga för Sverige, men hur många vet om att Sverige faktiskt ligger bakom sporten innebandy som numera spelas på flera håll runtom i världen? Innebandy kallas för floorball på engelska och den här sporten utvecklades under 1980-talet i Sverige. Innebandyns historia fick dock sin start långt tidigare, den började nämligen i slutet av 1960-talet då ett kompisgäng i Göteborg började spela med klubba och plastboll inomhus. Den bandy som man då spelade fungerade inte riktigt så som spelet ser ut idag men den var ändå startskottet för en sport som numera är så pass stor att man räknar med att det finns fler än 130000 licensierade svenska spelare.

Innebandyn exploderar

Även om man alltså hade dragit igång med innebandyspel i Göteborg så tidigt som på 1960-talet så är det Sala IBK som räknas som Sveriges, och världens, allra första innebandyklubb. Den här klubben grundades år 1979 och en av de som var med och startade klubben var Christer Gustafsson som senare kom att samordna regler och event via det Svenska Innebandysällskapet. Det Svenska Innebandyförbundet bildades år 1981 och var först en del av det Svenska Landhockeyförbundet, men 1985 så fick man status som egen medlem i Riksidrottsförbundet och det var just under 1980-talet som innebandyn som sport fullkomligt exploderade i Sverige.

I varje skola, på varje fritidsgård, i varje trädgård så slog tjejer och killar med plastklubbor efter plastbollar. År 1980 så gick det första svenska nationella mästerskapet i innebandy av stapeln och 18 lag var med i Västerås. Vinnaren blev Skånes JiTe från Åstorp och eventet sänder till och med på TV.

Sporten sprids i världen

Innebandyn blev snart populär i andra länder som Finland, Norge, Tjeckien och Schweiz och idag så är den här sporten populär i fler än 30 länder. Första VM i innebandy spelades förstås i Sverige och det hölls år 1996. Sverige var med i finalen som spelades i ett fullsatt Globen mot Finland. Över 15000 åskådare fick se Sverige vinna med 5-0, rena rama utklassningen! Det här var ett viktigt evenemang för efter VM och Sveriges vinnarskräll så var det många som blev intresserade av sporten och fler lag och klubbar bildades.

Medlemskapet i Riksidrottsförbundet var viktigt för innebandyns utveckling och ledde till att seriespel drogs igång över hela Sverige. Men det var just VM i Globen som gjorde att helt vanliga människor blev intresserade och att fler barn gick med i innebandyklubbar.

Innebandyns framtid

Att bandyn är en populär sport råder det inga tvivel om och framtiden ser mycket ljus ut både för de som drömmer om att spela professionellt och de som mest tycker att den här sporten är genial för att hålla sig i form tillsammans med goda vänner. Innebandyn har förblivit en lagsport med mycket kamratskap och därför så lämpar den sig mycket väl för spontana evenemang såväl som för Korpen ligor. I Sverige så finns det omkring 1200 registrerade innebandyföreningar och dessa är spridda över hela landet.

År 2011 så blev innebandyn godkänd som OS sport och innebandyförbundets ordförande, Tomas Eriksson, har sagt att han tror att Sverige kommer att vara med och tävla i innebandy under OS 2024. Det låter ju onekligen lovande och man får hoppas att det kommer att gå lika bra då som det gjorde i Globen 1996.