Innebandy i Sverige

Världens första innebandylag bildades år 1979 i Sala, men man hade spelat innebandy runtom i Sverige sedan 1960 då ett kompisgäng först drog igång sporten i Göteborg. Sedan dess så har det hänt mycket och den här sporten har utvecklats på ett väldigt positivt sätt. Något som är särskilt utmärkande för innebandyn i Sverige är att det är en så pass bred sport, det rör sig verkligen om en folksport och det har kanske något att göra med hur sporten en gång utvecklades som en aktivitet för vänner på skolor och fritidsgårdar. Idag så är det fortfarande mycket vanligt med kompisgäng som spelar Korpen, men det finns också professionella serier i Sverige och utomlands där svenska lag och spelare visar framfötterna.

Det första innebandy SM som spelades i Sverige gick av stapeln år 1983 och då spelade man i utslagsform. 1996 så hölls VM i Sverige och då utklassades Finland. Sedan dess så har finnarna tagit revansch på Sverige vid flera tillfällen som år 2008 och år 2010.

Spelare i Sverige

Idag så spelar både damer och herrar på elitnivå, och redan 2006/2007 så kunde man räkna fler än 120000 licensierade spelare varav cirka 25 % var kvinnor. Samma säsong så fanns det över 1000 innebandyföreningar i landet. Flest föreningar fanns då i Stockholm men innebandyn är en sport som spelas i Sveriges alla hörn.

Seriespel för herrar

Ett seriespel för herrar som inkluderade hela landet drogs igång år 1989/1990. I det här seriespelet så körde man med en högsta division som var geografiskt indelad. Det var de bästa lagen som gick till slutspel. 1995/1996 så tillkom det en elitserie i innebandy för herrar och då bytte man namn från Division 1 till Elitserien i innebandy. Här körde man i början med två olika grupper, en för södra Sverige och en för norra Sverige, men till 2000-talet så omvandlades serien att innefatta hela landet. Sedan säsongen 2007/2008 så kallas elitserien för Svenska Superligan, och det här är ligan där de allra bästa innebandylagen deltar.

Seriespel för damer

Damerna har också hängt med i innebandyyran och fick seriespel 1993/1994 med Division 1 som den högsta divisionen. Precis som hos herrarna så var det utslagsspel som gällde där de bästa lagen tog sig vidare till slutspel. Säsongen 1997/1998 så tillkom det en elitserie för damer i innebandy och den var till en början geografiskt indelad för att senare inkludera hela landet.

En mycket populär sport

Innebandyn blir bara mer och mer populär och varje år så utses Årets spelare av Svenska innebandyförbundet. Dessutom så ger tidningen Innebandy magasinet priser till Årets bästa innebandyspelare och Världens bästa innebandyspelare. Kanske är det just detta att sporten har fått en så fin status som lockar fler att ge sig in i den på elitnivå. Samtidigt så är det många som började spela på fritidsgården som barn för att sedan som vuxna fortsätta i samma kompisgäng för att det är så kul att spela bandy.